Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

22. Τα προϊόντα της Κυψέλης


Ένα χελιδόνι δεν φέρνει την άνοιξη,  μία μέλισσα δεν κάνει μέλι…,   λέει η παροιμία  και έτσι είναι. Η μέλισσα όχι μόνο δεν μπορεί να παράγει τίποτα μόνη της , αλλά ούτε να επιβιώσει μπορεί!

 
 
 
Ό, τι κάνει, το κάνει ως μέλος της κοινωνίας της και για την κοινωνία αυτή, θυσιάζει τον εαυτό της. Η επιβίωση της κυψέλης είναι ο κυρίαρχος στόχος όλων των μελισσών.

 
Γι αυτό, γίνεται λόγος  για προϊόντα κυψέλης και όχι για προϊόντα μέλισσας.

Πάντως, αυτό το ξεχωριστό έντομο που μας έχει διδάξει τόσα, για τη συνεργασία, το πνεύμα ομαδικότητας και τον καταμερισμό της εργασίας στο πλαίσιο της ζωής σε μία κοινότητα, μας χαρίζει πλήθος ξεχωριστών προϊόντων.

 
 
 Πέρα από το γνωστό σε όλους μας, κύριο προϊόν της κυψέλης, το Μέλι, υπάρχουν και άλλα προϊόντα, τα οποία ο άνθρωπος  παίρνει και χρησιμοποιεί, είτε ως τροφή είτε ως φάρμακο, είτε ως καλλυντικό. Αυτά είναι :


·         Η γύρη,

·         Το κερί,

·         Ο βασιλικός πολτός,

·         Η πρόπολη,

·         Το δηλητήριο

Μέλι



 
 
 
 
Είναι η γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis Mellifera και είναι μίγμα διαφόρων σακχάρων με κυριότερα και σε μεγαλύτερη αναλογία, τη φρουκτόζη και τη γλυκόζη, μεταλλικά στοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, πρωτεΐνες,  αμινοξέα, και υγρασία 15-17%.

 
 
 
 
 
Οι μέλισσες το παράγουν συλλέγοντας το νέκταρ των λουλουδιών ή μελιτώματα και το αποθηκεύουν στις κηρήθρες για να τραφούν τις δύσκολες ημέρες του χειμώνα.
 
 
Γύρη
Παράγεται από τους ανθήρες του άνθους των φυτών. Συλλέγεται από τις μέλισσες και μεταφέρεται με τα «καλαθάκια» των πίσω ποδιών τους, στην κυψέλη.

Η γύρη, είναι οι πρωτεΐνες στη διατροφή των μελισσών σε όλα τα στάδιά της.

Οι μελισσοκόμοι τη συλλέγουν με την τοποθέτηση ειδικών παγίδων στην είσοδο των κυψελών.

 
 
 
Κερί

Παράγεται από τις νεαρές μέλισσες σε λεπτά στρογγυλά άσπρα λέπια, για το κτίσιμο των κηρηθρών.
 
 
  Είναι στερεό, λιώνει στους 64ο C και βράζει στους 230ο C.

 
  
Για την παραγωγή κεριού απαιτείται μεγάλη ποσότητα μελιού. Για να παραχθεί  ένα κιλό κερί, οι μέλισσες καταναλώνουν  9 κιλά μέλι.

 
 
 Βασιλικός Πολτός

Παράγεται από τους υποφαριγγικούς αδένες των νεαρών μελισσών και χρησιμοποιείται για να τραφούν οι προνύμφες των βασιλισσών.
Οι μελισσοκόμοι συλλέγουν το βασιλικό πολτό από  τα «βασσιλοκελλιά». Τέσσερα «βασσιλοκελλιά» δίνουν 1 gr Βασιλικό Πολτό.
Η περίοδος  συλλογής του είναι από τον Απρίλιο μέχρι το Νοέμβριο, με καλύτερη περίοδο την Άνοιξη.
Μπάλα πρόπολης και μελισσοκέρι
Πρόπολη

Παράγεται από τις μέλισσες με πρώτη ύλη  ρητίνες  και κόμαια, τα οποία συλλέγουν από δασικά ή οπωροφόρα δένδρα.

 
 
 
Χρησιμοποιείται από τις μέλισσες για να κλείνουν τα μικρά ανοίγματα των κυψελών* ή για να «ταριχεύουν» έντομα και ζώα που μπήκαν στην κυψέλη και δεν μπορούν να τα απομακρύνουν.




 
*(Συγκεκριμένα, μέσα σε μία κυψέλη, όταν υπάρχει «άνοιγμα» μικρότερο από 6 mm, καλύπτεται με πρόπολη. Όταν υπάρχει «άνοιγμα» μεγαλύτερο από 9 mm κτίζεται με κερί).

 
 
 
Συλλέγεται από τους μελισσοκόμους με τη χρήση ειδικών πλεγμάτων, τα οποία τοποθετούνται μέσα στην κυψέλη και κάτω από το καπάκι της.
Σίτα πρόπολης σε πρώτο πλάνο
Δηλητήριο

Παράγεται στον αδένα δηλητηρίου στα ανήλικα στάδια ανάπτυξης της μέλισσας. Φυλάσσεται στην κύστη δηλητηρίου της και δεν αναπληρώνεται από τον οργανισμό της.
Οι μέλισσες το χρησιμοποιούν για την άμυνά τους. Οι άνθρωποι το εκμεταλλεύονται για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών, όπως π.χ. η ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου