Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Δευτέρα 5 Αυγούστου 2013

23. Αμπέλι - ταΐζοντας τα κοτσύφια.

Οι περισσότεροι θεωρούν ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα στην καλλιέργεια του αμπελιού είναι οι ασθένειες (ωίδιο, περονόσπορος, φυλλοξήρα κ.λ.π)
 
 
 Στο δικό μας, ωστόσο, αμπελώνα, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα κοτσύφια.
  
Το επιστημονικό όνομα του κοτσυφιού είναι Turdus merula. Ανήκει στην οικογένεια των τσιχλών και είναι σχετικά μικρό. Τα αρσενικά είναι κατάμαυρα με κίτρινο ράμφος και κίτρινο περίγραμμα στα μάτια. Τα θηλυκά είναι γκριζοκάστανα με σκούρο ράμφος. Το κοτσύφι είναι ένα από τα πλέον κοινά είδη πουλιών στην Ελλάδα. Τρέφεται με έντομα, σκουλήκια, ή ακόμη και μικρά φρούτα.
 
 
 Όταν ο αμπελώνας βρίσκεται μακριά από κάποιο δάσος, τότε δεν κινδυνεύει από επιθέσεις κοτσυφιών.
Όμως, στη δική μας περίπτωση, που το δάσος βρίσκεται παντού και αμπελώνες στην περιοχή δεν υπάρχουν, το πρόβλημα της εισβολής κοτσυφιών είναι μείζον. Μάλιστα,  μέχρι σήμερα –κυρίως λόγω της εργασίας μου- δεν ήταν εφικτό να αντιμετωπισθεί, με αποτέλεσμα η εικόνα που παρουσίαζε το αμπέλι, την εποχή της ωρίμανσης των σταφυλιών, να είναι όχι μόνο αποκαρδιωτική, αλλά και απαγορευτική όσον αφορά τη λήψη οποιασδήποτε ποσότητας σοδειάς.
 
 
 Φέτος όμως, -αφθονίας χρόνου γαρ-, καλύψαμε όλο το αμπέλι με ειδικό δίχτυ για πουλιά. Η αλήθεια είναι πως και από άποψη κόστους και από άποψη ωρών εργασίας, το εγχείρημα αποδείχθηκε δύσκολο.
Πιστεύουμε πάντως, ότι φέτος θα μπορέσουμε επιτέλους να πάρουμε κάποια παραγωγή.
   



Άλλωστε, η λαϊκή παράδοση μάς προειδοποιεί:
 Του τρυγητή, του αμπελουργού, πάνε χαλάλι οι κόποι,
 
 
 
 
 
 
 
Αλλά επίσης και:
Μάζευε και ας είναι και ρώγες.
 
 
 Αυτό που μετράει τελικά, είναι η ποιότητα και όχι η ποσότητα!    ….παντού.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου