Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τρίτη 25 Μαρτίου 2014

Συλλογή άγριου μελιού

Η πρώτη απεικόνιση  από κυνήγι άγριου μελιού χρονολογείται ήδη στην 6η χιλιετία π.Χ. Πρόκειται για την Μεσολιθική σπηλαιογραφία που ανακαλύφθηκε στην Araba της Ισπανίας, η οποία απεικονίζει ανθρώπινες φιγούρες σε θέσεις συλλογής μελιού ενώ γύρω τους πετούν μέλισσες.
Σπηλαιογραφία στην Arada της Ισπανίας

Σπηλαιογραφία στο Rajat Prapat της κεντρικής Ινδίας

Σπηλαιογραφία στη Zimbabwe Αφρική
Ανάλογες βραχογραφίες έχουν βρεθεί και σε άλλες περιοχές, όπως στα KwaZulu Natal – Αφρική, Bhutan – Ασία, Queensland – Αυστραλία.


Από τότε μέχρι και σήμερα σε διάφορες περιοχές του κόσμου, κυνηγοί άγριου μελιού δραστηριοποιούνται ακολουθώντας τη μορφολογία του τοπικού εδαφικού ανάγλυφου..
Υπάρχουν πολλά είδη μελισσών ανά τον  κόσμο με σημαντικές διαφορές μεταξύ τους, όχι μόνο στο μέγεθος και στο χρώμα, αλλά και στην παραγωγικότητα του μελιού, στην ύπαρξη ή όχι κεντριού, στο αν κάνουν μία ή πολλές κηρήθρες, αν προτιμούν τα κλαδιά δένδρων, τις κουφάλες δένδρων, τους βράχους, ή ακόμα τις σπηλιές.















Στις μέρες μας, με την πληθώρα των μέσων επικοινωνίας που διατίθενται, ο καθένας μπορεί να βρει πάρα πολλά κείμενα, φωτογραφίες και video σχετικά με το θέμα. Ψάχνοντας, βρήκα και σας παρουσιάζω μερικές φωτογραφίες  από Νεπάλ, Ινδία και Αφρική.




 

Σημειωτέον, ότι το μέλι που συλλέγεται από άγριες μέλισσες, συμπεριλαμβάνεται στα πλέον ακριβότερα μέλια. Ειδικότερα, το μέλι που συλλέγεται  στην κοιλάδα Artvin στη βορειοανατολική Τουρκία, (από μία σπηλιά σε βάθος 1.800 μέτρων), πωλείται μέχρι και 5.000 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή βέβαια δεν οφείλεται μόνο στην ποιότητα του μελιού, αλλά και στην εξαιρετικά περιορισμένη του ποσότητα.

Στη Μπασκιρία της Ρωσίας, στους πρόποδες των Ουραλίων, η συλλογή άγριου μελιού γίνεται μέσα από κουφάλες δένδρων. Από πέρυσι, στη συγκεκριμένη περιοχή,  διοργανώνονται «εκδρομές μελιού» ώστε οι επισκέπτες να δουν από κοντά τη διαδικασία συλλογής του και να το αγοράσουν στην τιμή των 60 ευρώ το κιλό. Το συγκεκριμένο μέλι στη Μόσχα φτάνει να πωλείται μέχρι και 200 ευρώ το κιλό!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου