Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Τρίτη 29 Απριλίου 2014

Ετοιμάζοντας τις καινούριες κυψέλες

Το να είσαι μελισσοκόμος δεν σημαίνει ότι ανά τακτά διαστήματα συλλέγεις ανέμελα το πολύτιμο νέκταρ των μελισσών, όπως νομίζουν πολλοί.

Τα μελίσσια απαιτούν κοπιαστική εργασία, επένδυση χρημάτων, καλή οργάνωση και ενημέρωση όλο το χρόνο.

Ιδιαίτερα τώρα την Άνοιξη, η κοινωνία των μελισσών αυξάνεται και οι κυψέλες είναι ταλαιπωρημένες από το πέρασμα του Χειμώνα.

Έτσι, η σωστή προετοιμασία είναι απαραίτητη.

1.      Αγορά νέων κυψελών και πλαισίων.

2.      Προετοιμασία, με τίναγμα για να φύγουν οι σκόνες και κάψιμο των ρόζων για να φύγει το ρετσίνι.

3.      Βάψιμο των κυψελών. Σύμφωνα με τον κύριο Πασχάλη Χαριζάνη  καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, η σωστή διαχείριση των νέων κυψελών προϋποθέτει να «περασθούν» δύο χέρια λινέλαιο, δύο χέρια αστάρι, δύο χέρια λαδομπογιά. Περισσότερα για τη σωστή συντήρηση του μελισσοκομικού υλικού μπορείτε να δείτε στη δ/νση http://efp.aua.gr/sites/efp.aua.gr/files/6.%20ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ%20ΥΛΙΚΟΥ.pdf

Προσοχή στην επιλογή των χρωμάτων. Δεν επιλέγουμε  ότι χρώμα μας «χτυπήσει» στο μάτι. Οι μέλισσες αναγνωρίζουν συγκεκριμένα χρώματα.  (περισσότερα για το θέμα αυτό μπορείτε να δείτε και εδώ http://honey-wine-oil.blogspot.gr/2013/02/2.html   ).

4.      Καθολική περιποίηση κυψελών και πλαισίων. Στοκάρουμε τρύπες ή ανοίγματα, αν υπάρχουν, τοποθετούμε τάκους στις βάσεις των κυψελών, συνδετήρες, πόρτες.

5.      Πυροσφράγιση, στην πρόσοψη κάθε κυψέλης.



 











 

 
 






 
 
Αν και για όλους, όσοι αγαπάμε την μελισσοκομία, κάθε εργασία για τα μελίσσια μας είναι χαρά, δεν παύει να στοιχίζει ακριβά, τόσο σε χρήμα, όσο και σε κόπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου