Ενημέρωση φίλων για ό,τι παράγεται από τη μέλισσα, το σταφύλι και την ελιά, και όχι μόνο.

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Ελαιόλαδο και οξύτητα - οξυμέτρηση

Η οξύτητα είναι το βασικότερο κριτήριο ποιοτικής αξιολόγησης του ελαιόλαδου και είναι αυτή που καθορίζει επίσης και την εμπορική του αξία.

Στην ουσία, ο βαθμός οξύτητας υποδηλώνει την περιεκτικότητα του ελαιόλαδου σε ελαϊκό οξύ.

Ο τρόπος συγκομιδής, αποθήκευσης και έκθλιψης μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την τελική οξύτητα του ελαιόλαδου.

Η οξύτητα εκφράζεται σε γραμμάρια ελεύθερου ελαϊκού οξέος ανά 100 γρ. ελαιόλαδου και αποτελεί το βαθμό οξύτητάς του.

Η οξυμέτρηση ελαιόλαδου είναι μια απλή διαδικασία που απαιτεί λίγα χημικά αντιδραστήρια και κάποια απλά εργαστηριακά όργανα.
 Χημικά Αντιδραστήρια:

 
  1. Εμπειρικό διάλυμα  (14,2 gr ΝαΟΗ σε 1 λίτρο αποσταγμένου νερού)
  2. Δείκτη φαινολοφθαλεϊνης 1%
  3. Καθαρό οινόπνευμα 95%
 

Εργαστηριακά Όργανα:

 
  1. Προχοϊδα 
  2. Κωνική φιάλη
  3. Ογκομετρικός κύλινδρος 11 ml






Οξύτητα 0,4

Διαδικασία:

 
  1. Ογκομετρώ 11 ml ελαιόλαδου και το ρίχνω στην κωνική φιάλη. Ξεπλένω τον ογκομετρικό σωλήνα 2 φορές με καθαρό οινόπνευμα (95%) και το ρίχνω και αυτό στην κωνική φιάλη.
  2. Ρίχνω επίσης μέσα στην κωνική φιάλη και 3-4 σταγόνες δείκτη φαινολοφθαλείνης  (1%).
  3. Στην προχοϊδα βάζω το εμπειρικό διάλυμα. Ανοίγω την στρόφιγγα της προχοϊδας και αφήνω λίγο - λίγο  το εμπειρικό διάλυμα να πέφτει στην κωνική φιάλη. Το περιεχόμενο αρχίζει και αλλάζει χρώμα. Ανακινώ διαρκώς   έως ότου το κοκκινωπό χρώμα σταθεροποιηθεί.
  4. Τότε, σταματώ τη ροή του εμπειρικού διαλύματος και βλέπω πόσα ml καταναλώθηκαν. Όσα ml εμπειρικού διαλύματος καταναλώθηκαν, τόση είναι και η οξύτητα του ελαιόλαδου, (π.χ. 1 ml εμπειρικού διαλύματος ίσον 1 βαθμό οξύτητας ελαιόλαδου κ.ο.κ).

 
 
 
Σημείωση: Για να μπορεί ένα ελαιόλαδο να χαρακτηρισθεί ως Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο, η οξύτητά του δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή 0.8 (οξύτητα).